Aragaz conventional versus plita electrica – cine castiga?

O serie de factori, de la locatia dumneavoastre si pana la ambitiile culinare influenteaza alegerea intre un aragaz si o plita electrica. Ce aragaz preferati pare sa depinda in mare masura de modul in care ati crescut. Cu alte cuvinte, daca ati invatat sa gatiti folosind un aragaz conventional, este posibil sa ramaneti la acest nivel. Cu toate acestea, multi oameni gasesc motive sa-si schimbe preferintele. De exemplu, bucatarii profesionisti pot fi influentati de versatilitatea si precizia oferite de incalzirea cu flacara a aragazelor mixte, in timp ce parintii cu copii mici pot trece la o plita electrica, considerand-o drept cea mai sigura dintre cele doua. Desi propanul, butanul sau chiar gazul petrolier lichefiat pot fi folosite pentru alimentarea unui aragaz, cele mai multe aragaze functioneaza cu gaze naturale.

Costurile au un cuvant de spus in privinta achizitiei

Ca in cazul oricaror alte investitii pe care le-ati efectuat pentru casa, alegerea unui nou aragaz presupune cantarirea atat a costului de achizitie in avans, cat si a costului operational pe termen lung. Plitele electrice au tendinta de fi mai scumpe, adica exista o diferenta, dar nu una foarte dramatica. Costurile de functionare sunt adesea destul de diferite pentru a fi un factor decisiv pentru multi. Este dificil sa va pronuntati, totusi, deoarece ratele de utilitate se schimba de la un stat la altul. Dar, in majoritatea statelor, gazele naturale costa mai putin decat energia electrica, iar acolo unde este cazul, un aragaz conventional costa de obicei 10% pana la 30% mai putin pentru a functiona in mod continuu.

Performanta si randament

Cand vine vorba de gatit, diferenta principala dintre aragazele conventionale si cele electrice se gaseste in cat de repede raspund la schimbarile de temperatura. Aragazele va ofera mai mult control  pentru a avea succes cu anumite feluri de mancare. Plitele electrice nu raspund la fel de repede, mai ales cand reglati temperatura sau opriti caldura. In plus, exista si cateva lucruri pe care o plita electrica pur si simplu nu le poate face, iar acestea includ prajirea si flambarea. Daca sunteti un bucatar profesionist, performanta superioara a aragazelor conventionale va poate influenta in favoarea lor.

Siguranta si control

Cand gatiti la aragaz, o faceti pe o flacara deschisa. Acest lucru il face mai periculos, insa atat timp cat gestionati orice actiune a flacarii, lucrurile sunt tinute sub control. Desi plitele electrice nu implica nici un risc de arsuri sau incendii, ele sunt, in general, considerate mai sigure. In plus, sunt si mai usor de curatat, in special cele mai noi plite electrice care au o suprafata de sticla neteda sau de ceramica. Totusi, nu putem calcula eventualele riscuri, ci putem analiza situatia faptica, iar incidentele provocate de aragazele conventionale nu au fost sesizate si nu sunt atat de usor de provocat.

In general, atunci cand alegeti intre gaz si electric, alegeti ceea ce ofera un confort sporit din perspectiva utilitatii. Daca aveti rezerve cu privire la gazele naturale sau sunteti circumspecti  in privinta gatitului pe o flacara deschisa, optati pentru o plita electrica. Pe de alta parte, daca sunteti  un bucatar in devenire, gazul poate fi cel mai bun. Alegerea, desigur, este in cele din urma a ta.

Add Comment